Click here!!!

Tuesday, January 25, 2011

Prosperity Beef Burger McD


Salam semua,

Semalam setelah sekian lama nyer saya tak naik lrt tapi semalam saya balik kerja naik lrt sebab hubby masih demam n tak sampai hati nak suruh dia ambil saya balik office, walhal dia dah bersiap nak ambil saya kat office tapi disebabkan saya malas nak suruh dia menempuh jalan yang jem kat kl ni so ada baiknya saya yang balik naik lrt, so semalam naik lrt ke masjid jamek n tukar tren naik star ke Bukit Jalil, naik lrt putra dapat tren baru tapi naik lrt star mak oiii hazabnyer dengan driver yang tak reti sabau nak tutup pintu, dengan tren yang penuh dengan manusia dan bau yang harum, dengan tren yang dah berbunyik macam besi buruk, dengan driver yang buat announcement yang salah tanpa ada rasa bersalah... erkkkk tak suka hokay...

So hubby tunggu kat Bukit Jalil jer senang sikit boleh balik kerja dengan aman tanpa mengharung jalan jem, so lepas balik kerja hubby kata dia nak makan prosperity burger, teringin hokay walaupun demam cian dia hihihi...
so jom lah kita ke McDonald's Equine Park, dalam hati berfikir- fikir mcm mana lah nak makan sambil nak menikmati ni sebab hati dan perasaan duk pikir eh diet lah, eh boleh lah, eh diet lah, eh boleh lah... at last saya decide nak share makan dan jama- jama sikit jer hubby nyer prosperity McD, sebab saya confirm lepas habis makan tuh confirm saya akan rasa bersalah tak hingat so kita makan sikit- sikit jer lah walhal saya yang makan lebih- lebih tapi konon- konon share so saya perasan lah tak makan banyak... hihihihi macam- macam... so saper yang belum makan lagik kena pergi cepat ok so nanti leh ulang- ulang makan sampai muak..

sakit tekak tp minum ais kan

sedappp
ready???

Nasi Lemak Sambal Sotong

Salam semua,

Terlambat sikit update pasal nasik lemak pasal tak berkesempatan sebab isnin dan selasa hubby tak sihat so tak leh curik- curik nak blogging kesian dia..

Anyway weekend hari tuh saya tak berapa nak sihat sangat sebab demam + sakit tekak + selsema tapi pagi ahad tuh saya bangun dengan semangat nyer n hubby bgtau dia nak keluar beli breakfast tp saya dah plan nak buat breakfast pagi tuh so gagah kan jugak diri buat nasi lemak sambal sotong, walaweyyyy.... favourite hubby saya tuh... ye lah weekend kan kalao boleh mmg nak masak sedap- sedap kat rumah baru puas hati, berangan nak diet tapi selera besar hahahaha last- last ke laut lah dietnya, tapi takper saya bg reward kat diri sendiri so bila time weekend waktu tu boleh makan sesuka hati ahahhaha... lemak kan saya

Opsss sebelum makan sempat lagi nak snap picture nasik lemak 50sen hihihihi, eh tapi nampak mcm besar kan so nasi lemak RM1.50 lah sebab kalo jual 50 sen rugi pulak nanti, nah layan...

sambal sotong, ikan goreng dan peria goreng

nasi lemak RM1.50


So ikutkan banyak barang yang tak cukup nak buat nasik lemak ni tapi takpe bukan nak buat meniaga pun buat makan sendiri jerk so pandai- pandai lah, saya gantikkan dengan yang lain, ikan bilis saya gantikan dengan ikan goreng panas, timun saya gantikan dengan peria goreng garing... lepas tuh boleh makan sambil malas- malas dan lepas makan boleh tgk tv sampai ke petang (tapi kan actually tak boleh melepak pun sampai ke petang sebab lepas tuh ada agenda lain ngan hubby, nanti saya update ekk apa yg kami buat petang tuh, tunggu!!!!)

Sms hot!!!

Salam semua,

Saya baru jer dapat sms yang tidak dikenali, entah mana datangnya makhluk ini saya pun tak berapa nak pasti.. hari tuh saya ada terbaca mengenai sms yang diterima dan minta di top up kan prepaid hp nyer dan hari ni saya pula yang terima...

Kalau saya tak pernah baca pasal kisah ni pun pasti saya bukan dikalangan yang tertipu sebab mmg tak masuk akal dan tak logik langsung, ko agak- agak lah nak menipu akak dik oiii... lepas tuh yang kelakarnya kalau nak buat jahat pun mintak lah RM500,000.00 ker at least RM100,00.00 ker ni mintak TIGA PULUH HINGGIT jerk kesian giler lah ini orang kan... tapi kan modes operandi dia ni kalo dia hantar sms yang sama kat 100 org satu hari dah berapa pulak dia dapat kan.. especially ada pulak yang baik hati an bermurah rezeki yang percaya pak cik dia skang ni tgh kat balai polis... kalo nak menipu pergi sekolah dulu jd orang bijak pandai dan ada IQ yang tinggi so baru lah org tak perasan yang ko nak menipu!!!!

Wey ko nak menipu agak- agak lah wey!!! dan yang pastinya bukan org negara kita sebab sms ni di terima dari number yang tak de dlm network coverage kat Malaysia.... itu yang pasti dong..

Jalan- jalan at Pavilion

Salam semua,

Kalau anda semua nak tahu kan saya tak selalu ke Pavilion sebab dah banyak sangat tempat shopping kat KL ni so kalau nak Pavilion tuh mesti ada sebab, so weekend hari tuh dapatlah ajak hubby ke Pavilion sebab nak cari barang sikit lgpun nak dekat CNY kan so mesti lah sale tak hingat2 so jejakkan kaki ke sana kali yang ketiga kot rasanya, hubby terus ke Shine Shine Car Wash nak polish kereta since dia adalah member so boleh lah polish kereta free yer...

Lepas tuh pusing- pusing lah satu Pavilion ni masuk parkson lah, masuk sana lah sini lah, rasa mcm tak best jerk tp kalo nak mencari barang- barang branded haaaa mmg sesuai lah Pavilion ni sebab banyak jenis kedai yg mcm tuh tp hari tuh saya tak plan nak shopping yg besar- besar, sajer jalan- jalan n nak cuci mata

Lepas dah dapat apa yang dihajati maka saya n hubby baru lah terasa lapar n we all p makan kat foodcourt dia, nak mencari foodcourt pun satu hal jugak, dah mmg jarang jejakkan kaki ke sini, maka berpusing dua tiga kali jugak lah, dah ler besau.. lepas dah dapat barang yg di cari baru ler rasa penat + sakit kaki hahaaha... mmg begituh

Chicken chop utk hubby n rojak

rojak makan berdua, sedap gak

kuey teow utk saya ada udang n kerang, sedap... saya bagi A


so not bad, having a great weekend with lovely hubby.. kalo mcm tuh tiap2 weekend kan best jalan- jalan + shopping jerk, balik rumah jerk semua dah siap kemas hahahahah...
So dah lepas isi perut semua plan nak gerak balik dah tp sampai ke park cark kereta lak belum siap, so saya pun ckp lah dgn hubby ni u nak temankan i cari barang ker atau i yang temankan u polish kereta hahahahah... polish kereta lama benau berejam- rejam, penat akak nunggu dk nun

Friday, January 21, 2011

First trial ikan cencaru sumbat

Salam semua,

Apa khabar semua, semoga berbahagia di malam jumaat yang dinanti- nantikan ini
Hari ni saya telah mencuba sesuatu yang baru, ikan cencaru sumbat yang telah lama saya teringin nak buat tapi akhirnya saya buat jugak hari ni, di sebabkan ianya percubaan pertama so saya rasa ada sedikit kekurangan, biasanya ikan cencaru sumbat ni setahu saya di bakar tp since hubby suka makan ikan cencaru yang di goreng garing so saya pun menggunakan kaedah menggoreng ikan cencaru itu..

Alhamdulillah walaupun percubaan pertama tapi nampaknyer tidak begitu menghampakan cuma ikan nampak agak legam sedikit ahhahaha maaf yer percubaan pertama sebab biasa mama saya yang buat resepi ni, tapi kalau saya tak buat sendiri mmg saya takkan pandai lah sampai bila- bila kan so saya nekad nak buat jugak lepas ni banyak lagi yg boleh di perbaiki, kena tambah garam n cili kasi pedas lagik

Ok saya nak share resepi ikan cencaru sumbat hari ni:-




Bahan- bahan:-
3- 4 ekor ikan cencaru bersaiz sederhana
7 batang cili padi kampung (terpulang nak pedas atau tidak)
2 inchi halia

2 batang serai
2 biji bawang merah

2 biji bawang putih sedikit belacan sebesar duit 20 sen
secubit garam

satu sudu kecil gula

setengah sudu teh asam jawa (saya gunakan jenama adabi tanpa biji)
minyak masak untuk menggoreng


Cara - cara:
Bersihkan ikan dan dibelah di bahagian belakang untuk di sumbat

Kesemua bahan - bahan di satukan dan di blender jgn letak air terlalu banyak
sumbatkan bahan yang telah lumat di blender

Bahagian luar ikan dilumur dengan sedikit kunyit dan garam

Panaskan minyak dan masukkan ikan ke dalam minyak yang telah panas
Goreng ikan sehingga garing dan nikmati dengan nasi panas

Thursday, January 20, 2011

Sayur segar dari pasar borong

Salam semua,

Salam jumaat hari yang paling saya nanti- nantikan pasti anda semua begitu juga, esok hari cuti sebab tuh saya suka kalau jam diberhentikan waktu malam nanti so bolehlah saya lepak cuti lama- lama sikit, anyway hari ni nak cerita pasal sayur- sayuran di pasar borong selangor di Equine Park Seri Kembangan, malam tadi saya ke sana nak mencari lauk- lauk sebab stock saya dalam fridge dah habis, susah betul kalau tiap- tiap hari lepas kerja kena singgah beli lauk, sudah lah bekalan di kedai berhampiran rumah biasanya kalau waktu petang dah habis dan tidak fresh lagi, sudah nyer hubby ajak saya ke pasar nak cari barang yg lagi fresh..

Saya bekerja dan bukan fully housewife so saya memerlukan stock bekalan lauk yg cukup untuk saya masak setiap hari, so sewaktu saya sampai di pasar biler waktu malam banyak lah sayur- sayur segar yang saya dapat tapi ikan- ikan yg segar masih belum sampai lagi sebab katanya ikan akan sampai dlm pukul 4 pagi, waktu tuh saya dah mimpi saya yang pergi tangkap ikan sendiri...
Harga ayam sekilo dah naik mendadak sehingga RM6.80 biasa nya cuma rm5.70 atau RM 5.50, dalam masa 2- 3 hari jer harga naik sampai mcm tuh sekali.. tak pernah pulak turun mendadak
Saya sangat puas hati sebab saya dpt beli apa yg saya nak, tak mcm biasa pasar penuh sesak tp sebab dah malam so mmg dah tak ramai org pun
nampaknya kali ni stock sayur saya lagi banyak dari stock ikan, daging dan ayam saya

Saya suka beli kat pasar borong selangor ni sebab ada barang- barang yang harga nya masih boleh di terima contohnya jika saya beli ikan merah di kedai biasa mereka jual sekilo lebih kurang RM26 tapi kalau di pasar borong ni saya boleh dpt lebih kurang RM16- 20 sekilo itu pun terpulang kepada kualiti ikan itu sendiri, nampak tuh banyak beza nya kan.. sebab tuh saya selalu ajak hubby ke sini sebab nak cr yang FRESHHHHHH
sebab tuh saya tahu kenapa ramai yang lebih suka ke pasar borong ni di samping boleh mendapatkan stock makanan yang segar di samping harga yang ditawarkan

Ni saya nak tunjukkan sayur- sayur yang saya dah beli kat pasar tuh, nak beri makan pada orang yang tersayang dah tentu saya nak berikan yang terbaik!!!!!


Monday, January 17, 2011

♡ Happy Birthday Mama ♡


Salam semua,

Hari ini 18 January 2011, bermakna hari ini genaplah umur mama saya iaitu 56 tahun, saya doakan semoga mama panjang umur di murahkan rezeki, mendapat kesihatan yang baik, di permudahkan segalanya dan panjang umur...
Saya tak dapat nak celebrate birthday dgn mama hari ni sebab saya berada di kl n mama berada di Johor tapi awal2 pagi lagi saya dah call n wish birthday pada dia, InsyaAllah nanti saya akan balik ke Johor pd Chinese New Year n celebrate birthday mama with abah n adik- adik...

Semoga mama akan bahagia di hari ini dan hari - hari yang mendatang, kami semua akan cuba memberi kebahagiaan kepada mama sehingga bila- bila, jasa mama akan kami kenang sepanjang hayat, mama tidak pernah mengeluh penat lelah menjaga kami dari kecil, bersengkang mata siang malam menjaga kami semua bagai menatang minyak yang penuh dan semoga mama mendapat imbuhan yang setimpal dengan pengorbanan yang begitu besar

Thanks mama for everything, love mama so much



Lagu favourite dari dulu hingga sekarang

Saya suka lagu- lagu dari krisdayanti, dari dulu hingga kini semua saya dengar lagu- lagu Krisdayanti tapi nampaknya lately ni lebih banyak gossip Krisdayanti dari album baru dia dan gossip dia yang terbaru dia dah ada tarikh nikah, apa- apa pun semoga dia berbahagia dengan pilihan hatinya yang terbaru ini...

Saya masih ingat lagi dulu- dulu waktu saya masih muda dan bujang saya kerap kali dengar lagu ini dan saya suka nyanyi lagu ini, bagi saya lirik lagu ini penuh dengan seribu makna serta pengertian dan hari ini saya suka nak dengarkan lagu ini untuk hubby saya jugak...

Saya nak sharekan lagu ini untuk sesiapa yang belum pernah dengar atau pun tak perasan tentang lagu ini



Mencintaimu

Mencintai mu
Seumur hidup ku
Selamanya
Setia menanti

Walau di hati saja
Seluruh hidup ku
Selamanya
Kau tetap milik ku

( korus )
Hanya satu yang tak mungkin kembali
Hanya satu yang tak pernah terjadi
Segalanya teramat berarti di hati ku
Selamanya...

Mencintai mu
Seumur hidup ku
Selamanya
Kau tetap milik ku

Diet oh Diet

Salam semua,

ada sesuatu yang ingin saya kongsikan bersama dengan semua, iklan tentang seseorang yang berdiet hahahah lawak, saksikan yer padahal video ini mengisahkan iklan tuna yang low fat, apa- apa pun jom kita layan video ni

video

Sunday, January 16, 2011

Aktiviti Hujung Minggu

Salam semua,

Selamat hari isnin, pasti ada yang tak suka pada hari isnin monday blues.. saya pun kadang- kadang tak suka biler hari isnin tapi saya suka hari jumaat dan sabtu, saya suka sangat biler hari jumaat malam kalau boleh saya nak hentikan masa biar tak bergerak jarum jam itu, biar masa terhenti saya bebas nak buat apa2 sahaja sampai biler2 tapi dah tentu lah apa yang saya fikirkan tuh tak logic dan tak masuk akal langsung sebab tuh saya tak berpeluang langsung nak hentikan denting jarum jam hahahaha dah mengarutkan

Ok saya pernah terfikir kenapa tak bagi weekend 3 hari jadi saya ada banyak masa nak buat macam- macam dan saya juga ada masa untuk berehat, terkadang weekend tak sempat berehat sebab banyak perkara yang kita nak buat.. saya kalau boleh nak gunakan weekend dengan sebaik mungkin agar saya puas biler hari menjelang isnin.. sudah menjadi kebiasaan sejak dulu lagi biler tiba weekend saya akan diberikan tugas membantu mama kat dapur memasak, membasuh baju, mengemop rumah dan mcm- mcm lagi dan kebiasaanya adik saya akan mendapat tugasan untuk mengemas rumah dan menyapu rumah hihihi... so setiap pagi pd hujung minggu kami akan menyiapkan kerja secepat mungkin sebab lepas tuh dah boleh menonton tv dengan jaya nya..

So berbeza biler saya semakin dewasa dan sudah berumah tangga, semua tugasan saya yang kena rancang sebab saya dah ada kehidupan sendiri, biasanya kalau hujung minggu tuh kalau boleh saya nak habiskan masa dengan perkara yang saya tak berkesempatan nak buat pada hari- hari biasa spt mengemas rumah, mencuci tandas, membasuh baju, menganti cadar, memvacum rumah, mengemop rumah, melipat baju, iron baju, mengemas dapur, mencuci dapur kesayangan, melihat pokok - pokok, dan macam- macam lagi sebab itu saya lebih suka waktu weekend yang panjang supaya saya dapat menyiapkan kerja- kerja yang tertunggak tapi kan nasib baik saya ada suami yang membantu, hampir 50% kerja saya dia yang bantu.. kalau dia takde mmg saya takkan cukup tangan nak buat semua tuh dan alhamdulillah nampak nya hubby saya pun dah biasa n tahu apa nak buat bila hujung minggu...


Weekend baru - baru ni hubby saya telah memvolunteerkan diri nak mengemas stor, anyway semenjak kami berpindah ke rumah baru ni stor mmg tak pernah berkemas langsung pun mentang- mentanglah store tuh tetamu tak nampak dan stor ni menjadi tempat kami menghumban semua barang - barang hhihihi... (opsss bunyik macam teruk sangat kan) tempat menyimpan kotak kasut, kotak tisu, dan banyak lagik dan sudah tentu ia menjadi tempat terakhir yang kami nak kemas so hubby mengambil masa lebih kurang 3- 4 jam jugaklah nak mengemas store tu sampailah store dah bertukar rupa dan baru kami tahu yang store rumah kami tuh besar sebab semua kotak- kotak dan barang- barang telah di susun dengan rapi nya
bekerja keras mengeluarkan semua khazanah dari store

store dah mula kosong

prosess mengemas semula

tadaaaa.. dah tersusun

baju pun kena kemas jugak tau tp ni kerja saya ekk

Biasanya kalau saya nak keluar ke mana- mana pun saya akan pastikan semua kerja- kerja tuh dah beres baru saya boleh keluar rumah dengan tenang sebab kalau tak pasti hati saya tak sabar nak balik rumah nak settlekan apa yang patut, saya dah terbiasa sejak kecil mmg dididik begituh..

tak seperti di atas ye queen control :-D

Tuesday, January 11, 2011

Tercipta untuk kita


Salam semua,

Semoga semuanya gembira dan baik hari ini, saya seperti biasa dengan kerja yang berlambak dan malas yang berlambak jugak, kadang- kadang terfikir untuk buat sesuatu yang saya suka dalam hidup saya contohnyer berkerja sendiri berniaga nasik lemak, kuih - muih dan apa sahaja asalkan saya happy tapi saya kena fikirkan semua perkara ni masak- masak. boleh kah saya bangun seawal 3 pagi untuk menanak nasik, membuat kuih dan berkejar - kejar untuk pergi meniaga?? tapi saya suka itu yang pasti...

Ada masa dan ketika saya terfikir untuk mencari peluang lain yang ada, ada kala saya rasa seperti ingin terus berada disini selamanya.. tapi kita hanya merancang dan pasti Tuhan yang menentukan. Apa yang saya nak cerita hari ini mengenai saya dan hubby, ada banyak persamaan antara saya dan hubby actually bila kadang- kadang terpandang atau terlintas berbagai- bagai bermain difikiran
Hubby seorang yang ringan tangan dan rajin membantu saya membuat kerja- kerja rumah, seperti malam tadi sedang saya sibuk menyiapkan hidangan makan malam hubby pula sedang sibuk mengemas setiap inchi rumah saya, memvacum rumah tanpa dipinta dan mengemop rumah tanpa disuruh, bahagia rasanya biler dia bersama- sama dengan kita dalam setiap perkara.. hubby tak suka pada benda yang bersepah, berbau, kotor dan mcm tu juga dgn saya biler nampak apa yg bersepah samada saya atau hubby kami akan bertindak balas, ada kadangkala selepas saya masak dan membersihkan dapur, hubby akan ke dapur semula ketika waktu malam dan akan membantu mengemas apa yang patut hingga licin dan biler saya bangun tidur saya nampak dapur saya berseri, saya tahu hubby yang kemas kan... saya suka sebab hubby seorang yang tertib dan kemas!!!

Begitu jga setiap kali ketika hujung minggu dan jika ada tetamu yang bertandang dirumah hubby akan membantu saya mengemas, membersihkan dan bermacam lagi sehingga sewaktu saya memasak malam tadi pun saya sempat terfikir, banyak juga persamaan yang ada dalam diri hubby dan saya dan sekali lagi hari ini, saya telah memikirkan sesuatu tapi tiba- tiba hubby yang bgtau saya dahulu perkara ni, saya terdetik dan berkata dia mmg tercipta untuk saya..

Monday, January 10, 2011

Ibu tiri yang Kejam

Salam semua,
hari ni saya terpanggil nak menulis sesuatu selepas saya terbaca artikel dr akhbar kosmo, sedihnya pagi- pagi lagi dah dihidangkan dengan cerita sedih macam ni, seorang kanak- kanak yang tidak berdosa dan tak tahu apa- apa dilakukan dengan sebegini kejam!!!! bukan 7 tahun, bukan 10 tahun tapi masih berumur 3tahun, apa lah dosa si kecil hingga diperlakukan sebegini rupa...
Manusia jenis apakah yangs anggup memperlakukan kanak- kanak yang tidak bersalah dan mengerti apa- apa tentang kehidupan..
saya masih teringat ketika kecil- kecil dahulu saya selalu menonton drama tv mengenai ibu tiri, ibu tiri jahat, ibu tiri garang, ibu tiri macam tu dan macam ni, sampai ngeri saya biler terdengar tentang ibu tiri tapi biler saya dah dewasa dan saya akui tak semua ibu tiri macam tuh, tgk macam artis kita Norish Karman mcm mana dia menjaga anak tiri dia, penuh dengan kasih sayang dan saya nampak yang si kecil juga menyayanginya walaupun dia hanya seorang ibu tiri... tapi hari ini saya juga akui banyak kisah yang tidak elok dan menarik mengenai ibu tiri, hari ni kisah arwah adik Nur Dania Qistina mengiyakan lagi fakta mengenai ibu tiri!!!!

Penangan kekejaman ibu tiri


NUR DANIA QISTINA mengalami 73 kesan lebam di seluruh badan.


JOHOR BAHRU – Kesengsaraan seorang kanak-kanak perempuan berusia tiga tahun yang terpaksa menanggung pedih didera dipercayai oleh ibu tirinya sejak tiga bulan lalu berakhir dengan tragedi apabila dia disahkan mati di Kampung Sungai Tiram di sini kelmarin.

Lebih memilukan, kematian Nur Dania Qistina Nurafizan didakwa cuba disembunyikan oleh bapanya yang menghubungi bekas isterinya, Nur Aquilla Razali, 27, mengatakan mangsa mati kerana lemas selepas tertonggeng di dalam baldi di bilik air.

Lelaki itu yang cemas sebaik melihat anaknya tidak bernafas kemudian membawa mangsa ke Hospital Sultan Ismail (HSI) di sini pada pukul 8.25 pagi sebelum Nur Dania Qistina disahkan mati 35 minit kemudian.

Namun, bedah siasat mendapati terdapat 73 kesan lebam di seluruh badan Nur Dania termasuk muka, kaki dan badan dipercayai dipukul dengan benda keras atau tangan.

Difahamkan, Nur Dania Qistina bersama kakak, Nur Dania Batrisyah, 5, dan adiknya, Danish Irsyad, 1, dibawa tinggal bersama bapa dan ibu tirinya sejak tiga bulan lalu. Sebelum ini ketiga-tiga beradik itu menetap di rumah datuknya, Razali Ismail, 56, di Mersing, Johor.


Kasihan melihat anak kecil ini, telah di ambil nyawa nya kerana kerakusan manusia di muka bumi ini seorang manusia yang tidak mempunyai hati perut, semoga mendapat balasan yang setimpal, semoga Roh anak kecil ini dicucuri rahmat, amin.. Al- fatihah...

Thursday, January 6, 2011

Flaming steamboat Buffet

Salam semua,

Apa khabar semua semoga sihat dan berbahagia dia awal tahun baru 2011 dan semoga segala impian kita untuk tahun ini dan tahun lepas yang masih berbaki akan tercapai, insyaAllah

Saya ingin kongsikan tempat makan yang baru saya pergi last week (maaf lambat update) Flaming Steamboat buffet yang bertempat di Platinum Walk setapak, saya ke sana pada pukul 8.00 pm so kami ke sana seramai 7 org dewasa dan seorang kanak2, ok bayaran yang dikenakan untuk adult adalah RM22.80++ dan bagi kanak2 yang berumur 4 tahun sehingga 10 tahun harga yang dikenakan pula adalah RM9.90++, manakala bagi kanak- kanak yang berumur 3 tahun dan below tiada sebarang charge dikenakan maksudnyer free lah ok

so before nak ke sini memang kena book awal- awal sebab most of them yang walk in semua kena tunggu agak berejam- rejam itu pun kalau bernasib baik kalau tidak mmg kena balik sebab adakalanya booking selalu full, so nak cerita mengenai makanan kat sini apa yang saya boleh komen adalah ok dan not bad, terdapat lebih dari 150 pelbagai jenis pilihan yang ada, dari seafood ada ketam, udang, ayam, ikan, oyster, scallop, pelbagai jenis siput dan sebagainya tapi kalau nak tahu details apa makanan yg ada boleh click kat sini yer http://www.flamingsteamboat.com/ mmg tak menang tangan nak makan dan kalau nak makan semua mmg tak boleh makan hihihihi... itu bagi saya lah tp tak tahu pulak orang lain mcm mana, mungkin tank saya sederhana tapi tak kecik sangat sebab saya dan hubby betul- betul enjoy dengan makanan especially seafood sebab before ni kami ke Red Wok bangi pun sama jugak mmg enjoy, tapi for ur info kat Flaming ni takde barbeque so ada steamboat sahaja ada dua jenis iaitu tomyam dan soup

Keadaan kat sini agak tak terkawal contohnyer biler ada makanan kosong staff dia lambat nak nak tambah so ada sudu habis, gelas habis lah, slow skit the rest semua ok tp yang aku paling tak berkenan lagi keadaan kat situh crowded lah, agaknya customer dah ramai sangat so diorg pun susun rapat2 tp seriously mmg sempit even nak bangun ambik makanan pun malas sebab leceh dan susah, biler bangun tuh kerusi kita akan terlanggar kerusi org belakang so aku rasa part tu jer lah yang kurang memuaskan hati

Untuk pengemar seafood bolehlah mencuba makanan disini, saya bagi A makanan kat sini.
Ada sedikit pic yangs empat di ambil yang lain mmg tak sempat.

panas dan sedap

hubby and twin

herul yang sibuk memasak

pelbagai pilihan




Hukum dan hikmat memotong kuku


Kuku yang dicipta oleh Allah swt mempunyai peranan dan kepentingannya kepada manusia. Dalam Islam, kuku berperanan dalam beberapa hukum yang tidak seharusnya diabaikan oleh umat Islam. Walaupun dilihat seolah-olah perkara kecil, kadang-kadang ia menjadi perkara besar. Contohnya ketika seseorang masih dalam ihram haji atau umrah didenda membayar dam kerana memotong kuku. Demikian juga kuku boleh menyebabkan tidak sah wuduk atau mandi junub, jika air tidak atau terhalang sampai ke kuku.


Hukum dan Hikmat Memotong Kuku


Memotong kuku termasuk dalam amalan sunat. Hal ini disebut dalam hadis iaitu daripada Saidatina Aisyah yang maksudnya “Sepuluh perkara yang dikira sebagai fitrah (sunnah) iaitu memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke dalam hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinjak). Berkata Zakaria “Aku lupa yang ke-10 kecuali berkumur” (riwayat Muslim)

Memotong kuku adalah sunat bagi lelaki dan perempuan sama ada kuku kaki atau tangan. Adapun hikmat daripada pensyariatan memotong kuku adalah menghilangkan kekotoran yang melekat atau berkumpul di celahnya. Kotoran itu jika tidak dibersihkan akan dan boleh menghalang air ketika bersuci. Selain itu, jika kuku dibiarkan panjang segala kekotoran atau najis akan terlekat padanya dan nescaya ia menjejaskan kesihatan.


Cara dan benda untuk memotong kuku.


Sunat memotong kuku bermula daripada tangan kanan, kemudian tangan kiri, memotong kuku kaki kanan,kemudian kaki kiri. Menurut Imam Nawawi, sunat memotong kuku bermula dari jari tangan kanan keseluruhannya dari jari telunjuk hingga ke jari kelingking dan diikuti ibu jari. Kemudian tangan kiri bermula dari jari kelingking hingga ibu jari. Sementara kuku kaki pula bermula dari kaki kanan daripada jari kelingking hingga ibu jari. Kemudian kaki kiri daripada ibu jari hingga kelingkiing.

Harus seseorang memotong menggunakan gunting, pisau atau benda khas seperti alat pemotong kuku supaya tidak memudaratkan kuku atau jarinya. Selesai memotong kuku segeralah membasuh tangan dengan air. Ada riwayat mengatakan bahawa makruh memotong kuku dengan menggunakan gigi kerana boleh mewarisi penyakit kusta.


Waktu Memotong Kuku


Islam juga mengambil kira waktu memotong kuku yang tidak tertakluk kepada panjang kuku tersebut. Kuku harus dipotong pada bila-bila masa. Walau bagaimanapun, jangan membiarkan kuku tidak dipotong melebihi 40 hari. Hal ini diriwayatkan daripada Anas bin Malik yang bermaksud “Sudah ditentukan waktu bagi kami memotong misaim, memotong kuku, mencabut bulu ketiak dan mencukur bulu ari-ari agar kami tidak membiarkannya lebih daripada 40 malam”. (riwayat Muslim)

Menurut Imam Syafie dan ulamaknya, sunat memotong kuku sebelum mengerjakan solat Jumaat seperti disunatkan mandi, bersugi, berharuman, berpakaian kemas sebelum ke masjid.

Diriwayatkan daripada Abu Said al-Khudri dan Abu Hurairah katanya, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud “Sesiapa yang mandi pada hari Jumaat, bersugi, berwangian jika memilikinya dan memakai pakaian yang terbaik, kemudian keluar rumah hingga sampai ke masjid, dia tidak melangkahi orang yang bersaf, kemudian mengerjalan solat sunat, dia diam ketika imam keluar (berkhutbah) dan tidak berkata apa-apa hinga selesai solat, maka jadilah penebus dosa antara Jumaat itu dengan Jumaat sebelumnya” (Riwayat Ahmad).

Daripada Abu Hurairah maksudnya “Nabi saw memotong kuku dan menggunting misaim pada hari Jumaat sebelum baginda keluar untuk solat” (Riwayat al-Bazzar dan al-Tabrani). Sementara itu, menurut Ibnu Hajar, sunat memotong kuku pada Khamis, pagi Jumaat atau Isnin.

Menanam Potongan Kuku

Islam sangat perihatin terhadap memuliakan anak Adam, termasuklah anggota badanya. Kuku yang dipotong, sunat ditanam dalam tanah sebagai tanda hormat kerana ia adalah anggota manusia.

Memotong Kuku Ketika Haid, Nifas dan Junub

Kitan al-Ihya’ ada menyatakan bahawa jika seseorang dalam keadaan junub atau berhadas besar, jangan memotong rambut, kuku atau mengeluarkan darah atau memotong sesuatu yang jelas daripada badannya sebelum mandi junub. Ini kerana potongan itu akan kembali kepadanya dengan keadaan junub.

Memanjangkan kuku

Tabiat memanjangkan kuku bertentangan dengan sunnah Rasulullah saw yang menggalakkan supaya memotong kuku. Jika dibiarkan kuku panjang, nescaya banyak perkara yang membabitkan hukum seperti wuduk, mandi wajib dan sebagainya. Selain itu, antara perkara sunat dilakukan kepada orang sakit atau nazak adalah mengelokkan diri iaitu dengan memotong kuku, misaim, mencabut bulu ketiak, cukur bulu ari-ari, bersugi, mandi, berwangian dan memakai pakaian bersih.


cara memotong kuku mengikut Sunnah Nabi


Rasulullah S.A.W bersabda yang bemaksud :-
Barang siapa yang mengerat kukunya pada ;
  • Hari Sabtu : Nescaya keluar dari dalam tubuhnya ubat dan masuk kepadanya penyakit (mudah dijangkiti penyakit) * Hari Ahad : Nescaya keluar daripadanya kekayaan dan masuk kemiskinan (mewarisi kepapaan)
  • Hari Isnin : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk sihat (rahmat kesihatan)
  • Hari Selasa : Nescaya keluar daripadanya sihat dan masuk penyakit (menempah penyakit)
  • Hari Rabu : Nescaya keluar daripadanya was-was dan masuk kepadanya kepapaan (menuju kebinasaan)
  • Hari Khamis : Nescaya keluar daripadanya gila dan masuk kepadanya sembuh dari penyakit.
  • Hari Jumaat : Nescaya keluar dosa-dosanya seperti pada hari dilahirkan oleh ibunya dan masuk kepadanya rahmat daripada Allah Taala
Sebagaimana yang telah disebutkan dalam hadis dari 'Aisyah Radhiallahu 'anha yang bermaksud: "Sepuluh perkara dikira sebagai fitrah (sunnah):
Memotong misai, memelihara janggut, bersugi, memasukkan air ke hidung, memotong kuku, membasuh sendi-sendi, mencabut bulu ketiak, mencukur bulu ari-ari, bersuci dengan air (beristinja), berkata Zakaria: "berkata Mus'ab: "Aku lupa yang kesepuluh kecuali berkumur."

(Hadis riwayat Muslim)

Memotong kuku adalah amalan sunat utk semua dimana pensyariatan memotong kuku ialah menghilangkan segala kotoran yang melekat atau berkumpul di celah kuku, yang mana kotoran tersebut boleh menghalang sampainya air ketika bersuci/ hadas.


Wednesday, January 5, 2011

PCOS (Polycystic Ovari Syndrome)

Salam semua,

saya ingin berkongsi dengan semua mengenai PCOS, mungkin ada yang tidak pernah dengar atau tahu mengenai PCOS, terdapat beberapa fakta dan petikan mengenai PCOS yang ingin dikongsikan bersama dan mungkin ianya boleh dijadikan rujukan yang berguna untuk semua bagi mengetahui apa itu PCOS sebenarnya:-



Fakta-fakta penting berkenaan PCOS
  • Polycystic ovarian disease atau PCOS adalah satu keadaan penyakit system reproduksi dimana berlaku ketidakseimbangan hormon dalam badan yang memberi kesan terhadap kitaran haid dan ovulasi
  • Dikatakan 6-10% wanita mengalami PCOS.
  • Kajian menunjukkan 90% wanita yang mengalami haid tidak teratur mengalami PCOS dan 30% yang tidak mengalami haid langsung didapati mengidap PCOS.
  • Punca PCOS masih belum diketahui sepenuhnya dan penyelidikan sedang dijalankan untuk mengetahui sebab ia terjadi.
  • Antara tanda utama PCOS termasuklah tiada ovulasi, ovari yang bengkak yang mengandungi cyst-cyst kecil didalamnya dan berat badan yang berlebihan.
  • PCOS terjadi kebanyakkan pada wanita pada usia 20-30 tidak mengira kaum dan budaya. Ia juga kerap terjadi dikalangan sanak saudara tetapi bukan penyakit keturunan.
  • Ramai wanita mengalami gejala atau simtom yang berbeza diantara satu sama lain yang kadang-kadang membuatkan diagnosa secara klinikal menjadi sukar untuk dibuat.
  • Ada juga yang mempunyai simtom yang terlalu ringan seperti jerawat kecil ada juga yang mempunyai simtom yang lebih teruk seperti tumbuh bulu berlebihan pada muka dan keguguran rambut.
  • Untuk membuat diagnosa PCOS, wanita sekurang-kurangnya perlu mengalami sekurang-kurangnya 2 dari criteria berikut:
    • Haid yang tidak teratur atau tiada ovulasi
    • Tahap hormon androgen yang tinggi, atau
    • Polycystic Ovari
  • Diagnosa PCOS boleh dibuat dengan menjalani ujian darah LH/FSH pada hari kedua atau ketiga haid, ujian tahap testosterone dan imbasan ultrasound.
  • PCOS memberikan wanita lebih risiko untuk mendapat masalah infertiliti disebabkan anovulasi, kencing manis, tekanan darah dan kolesterol yang tinggi, kegemukan dan masalah kanser rahim.
  • PCOS adalah penyakit yang akan dialami seumur hidup dan setakat ini tiada ubat yang boleh mencegahnya. Jarang-jarang, ia hilang dengan sendirinya.
  • Rawatan bergantung kepada samada wanita berhasrat untuk hamil atau tidak. Ubatan termasuklah pil hormon dan ubat subur
* dipetik dr portal alam hamil


Proses Ovulasi Semulajadi

Adalah penting untuk anda memahami bagaimana ovari anda berfungsi sebelum anda cuba untuk memahami apakah PCOS. Wanita mempunyai sepasang ovari yang terletak di kedua belah rahim. Fungsi utama ovari adalah untuk menyimpan dan menghasilkan telur. Purata saiz sebuah ovari adalah sebesar sebiji kacang walnut. Dalam proses ovulasi semulajadi, salah satu dari ovari ini akan mengeluarkan sebiji telur kira-kira sekali sebulan. Proses ovulasi ini melibatkan interaksi yang rumit di antara hormon-hormon. Penjelasan ringkas mengenai proses ini diterangkan dengan lebih lanjut di bahagian berikutnya.

Di dalam proses ovulasi semulajadi, hormon peransang folikel (HPF), akan menyebabkan telur-telur di dalam ovari membentuk tisu folikel di sekeliling setiap telur. Folikel-folikel atau sista-sista yang mengandungi telur tersebut akan bergerak ke permukaan ovari. Setiap folikel akan membesar dan menghasilkan hormon estrogen. Salah satu dari folikel ini akan mencapai tahap kematangan terlebih dahulu berbanding yang lain. Ia kemudiannya akan membebaskan telur ke saluran falopia yang menandakan tahap ovulasi telah dicapai. Folikel yang telah pecah tadi akan menghasilkan hormon progesteron yang akan menyebabkan folikel-folikel lain di kedua belah ovari mengecut dan lenyap sepenuhnya.

Apakah Sindrom Polisistik Ovari (SPO)?

Sindrom Polisistik Ovari adalah masalah kesihatan wanita yang disebabkan oleh ketidak seimbangan hormon dan masalah rintangan insulin yang menghasilkan simtom-simtom tertentu. Set simtom-simtom ini dikenali sebagai SPO, iaitu sejenis penyakit sistem endokrin. Sistem endokrin terdiri daripada sekumpulan kelenjar yang menghasilkan hormon-hormon yang diperlukan oleh tubuh untuk berfungsi. SPO adalah disfungsi yang melibatkan seluruh sistem badan dan bukannya setakat ovari.

Kegagalan ovari dalam menghasilkan hormon dalam jumlah yang betul dipercayai menjadi punca SPO. Kelenjar pituitari akan menghasilkan hormon peransang folikel (HPF) dan hormon peluteinan (HP) yang berlebihan apabila ia mengesan ovari berfungsi secara luarbiasa. Tahap hormon yang berlebihan ini akan menyebabkan ketidak seimbangan hormon di dalam badan. Penghidap SPO boleh menghadapi masalah kemandulan apabila proses ovulasi terganggu oleh masalah ketidak seimbangan hormon.

Ovari Berpolisistik vs Sindrom Polisistik Ovari

Bukan semula wanita yang mempunyai ovari berpolisistik menghidapi SPO. Wanita-wanita ini boleh menjalani kehidupan seperti sedia kala tanpa menunjukkan sebarang sintom yang berkaitan dengan SPO. Walaubagaimanapun, wanita yang mempunyai ovari berpolisistik mempunyai kecenderungan untuk menghidap SPO. Tabiat gaya hidup yang kurang sihat seperti bekerja di dalam keadaan yang penuh dengan tekanan dan mengamalkan tabiat pemakanan yang kurang sihat boleh mengakibatkan simtom-simtom SPO terbentuk.

Bagaimanakah Rupa Ovari Berpolisistik

Ovari berpolisistik terbentuk apabila sista-sista kecil di dalam ovari menyerupai segugus anggur. Sista-sista ini adalah folikel-folikel pra-matang yang gagal melepaskan telur dalam proses ovulasi. Saiz sista-sista ini adalah sangat kecil, ukuran rentas sebiji sista biasanya 2 ke 8 milimeter.

Sista Yang Bermasalah

Ramai yang beranggapan sekiranya sista-sista ini dibuang, mereka akan sembuh sepenuhnya dari menghidapi SPO. Apa yang mereka kurang fahami ialah sista-sista ini adalah salah satu simtom SPO dan bukannya penyebab SPO. Sista-sista ini terbentuk akibat ketidak seimbangan hormon. Sebagai contoh, hormon peransang folikel (HPF) akan mengakibatkan folikel terbentuk disekeliling setiap telur di dalam ovari. Tetapi akibat ketidak seimbangan hormon-hormon tertentu, telur-telur ini gagal mencapai tahap kematangan yang sepatutnya. Telur-telur yang pra-matang akan membentuk sista-sista yang tidak mengecut atau lenyap sama sekali.

Apakah Akibat Sekiranya Sista-Sista Ini Dibuang

Sekiranya sista-sista ini dibuang melalui pembedahan, sebahagian besar ovari tersebut akan turut dibuang. Ini bermakna sebahagian besar telur-telur yang sihat akan turut dimusnahkan. Ini mengakibatkan ovari tersebut akan berhenti berfungsi sama sekali. Apabila ovari berhenti berfungsi, wanita tersebut akan mengalami simtom-simtom menopause. Seseorang wanita yang mengalami menopause pra-matang sebelum mencecah usia 45 tahun akan terdedah kepada risiko kesihatan seperti osteoporosis.

Seperti yang dinyatakan sebelum ini, sista-sista ini adalah salah satu simtom-simtom SPO dan bukan penyebab SPO. Sekiranya masalah ketidak seimbangan hormon dapat ditangani, sista-sista ini boleh lenyap dengan sendiri ataupun jumlahnya dapat dikurangkan.


* dipetik dari malaysia pcos center


Monday, January 3, 2011

A moment 2010

Salam semua,
pagi ni saya tiba2 teringatkan sewaktu saya di masukkan ke hospital August 2010 hari tuh, tiba- tiba selepas balik kerja saya ke clinic nak buat check up utk sakit perut dari pagi rupanya doctor suspect saya kena appendiks tak pasal- pasal tanpa apa2 persediaan saya terus disuruh ke hospital di Sunway Medical Centre Subang lebih kurang dalam pukul 6.30 ++ p.m mcm tuh lepas dah check up semua ada seorang nurse dtg dan ckp saya nyer case kul 8.30 p.m.. terkejut saya, takkan tiba2.. tp tu lah takde pilihan doctor kena buat operation cepat

Apa yg saya cuba nak cerita kat sini adalah pengorbanan suami yang tak terperi, hilang semua rasa takut dan ngeri sepanjang ke bilik OT, walhal saya seorang yang sangat penakut.. bukan kata saya sahaja tapi mama dan abah kat johor pun sama tak dengar suara2 sepi dan sedih mereka spt biasa.. walhal saya dah nak masuk ke bilik OT dulu kalau saya demam pun dengar suara diorg dlm nada risau tapi kali ni saya tahu siapa yang menjadikan keadaan jd begitu, hubby!!!

Alhamdulillah sepanjang saya menjalani operation tiada apa2 masalah berlaku, masih teringat lagi selepas saya di sorong masuk dlm bilik OT ada 3 org doctor memperkenalkan diri masing2, pertama doctor Akhtar Qureshi general surgery, lepas tuh Doc Wong Pak Seng gynae dan seorang lagik pakar bius dan saya tak ingat nama dia sebab masa dia dekat pd saya dia kenalkan diri sambil pegang injection utk bius, 3 kali doctor tuh bius saya sebab tuh saya cuba utk tidak mengingati nama dia, tak suka!!! lepas beberapa second kepala rasa pusing2 dan saya masih paksa diri utk celikkan mata dan sempat panggil doc Akhtar dan bgtau kepala saya sakit mcm migrain, doctor ckp tak apa sambil dia pegang kepala dan saya tertdo ajaib....

hubby berkejar balik ke rumah mendapatkan apa yg patut sewaktu saya menjalani operation dan selepas 4 jam saya dikeluarkan dr bilik OT org pertama yang saya nampak selepas saya celik mata adalah hubby.. usah ditanya rasa sakit yang saya rasai ketika itu tapi hilang semua rasa perit dan sakit bila terpandang wajah hubby yang saya cintai.. lepas ubat bius habis saya mula rasa sakit yg teramat rasa mcm perut dipijak - pijak dengan keadaan yg sejuk sampai rasa nak kejang tapi gengamman tangan hubby buat saya bertambah yakin dan tenang... dia adalah ubat penenang saya walau dlm apa jua keadaan

Syukur saya dipertemukan dengan suami yang banyak berkorban untuk saya, suami yang tak pernah mengeluh penat lelah menjaga saya, melayan karenah saya, menjaga hati saya...
sepanjang berada dihospital hubby tak meninggalkan saya keseorangan walaupun ada tetamu yg dtg melawat dan walaupun ada urusan kerja yang harus dia selesaikan, kesian hubby terpaksa menjaga saya 24 jam dihospital.. dia tahu yang saya perlukan dia... dia menyediakan segala keperluan dari A to z hingga saya pejamkan mata, saya sedar selepas itu baru hubby dapat berehat hingga terdengar dengkuran kecil kepenatan yang di rasainya..

bila saya teringat semula saya rasa sayu dan bersyukur dengan pengorbanan hubby, saya akui dia yang terbaik dan dia adalah segala - galanya untuk saya, terima kasih hubby dan semoga hubby menjadi suami terbaik dan teman hidup saya selamanya didunia dan diakhirat kelak, amin...

Dr. Wong Pak Seng (gynae)

Dr. Mohd Akhtar Qureshi (general surgery)


after a few minutes baru sampai

sebelum disorong ke bilik OT

Dr. Shamsul Azhar opsss ni hubby saya kesian dia...
Add ImageDay 2 at Sunway Medical Centre